Eertijds zogenaamd "Den Schoofhuyt". Laatclassicistisch herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw; in 1846 verhogen van de lage poorttravee met één en een halve bouwlaag. Enkelhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met belijnende puilijst en klassiek hoofdgestel met fries en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen, vensters in geprofileerde omlijsting; op tweede bouwlaag rechts onder rechte kroonlijst op twee ramskoppen. Rechter poortrisaliet onder balkon op consoles bezet met acanthusbladeren, en ijzeren leuning. Bewaarde vleugeldeur met fraai bovenlicht voorzien van waaiervormige roedeverdeling.
Interieur. Traditionele planindeling en en ruimtewerking op begane grond is bewaard. Trapzaal met slingertrap en salon met pleisterwerk en marmeren schouw.
Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 102/1846.
BEERNAERT B., e.a., Van ververs, edellieden en apothekers... tot de West-Vlaamsche Elektriciteitsmaatschappij. Zeshonderd jaar wonen, leven en werken aan de Verversdijk en de Hoogstraat, Brugge, 1998, p. 135-153.
DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 135.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)