erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
29356
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29356

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Uit de 17de eeuw, vermoedelijk te situeren na 1635 toen de jezuïeten de toelating kregen twee huizen aan de zuidkant van de straat te slopen mits er nieuwe te bouwen. Latere aanpassingen onder meer in 1824 vervangen van kruis- en bolkozijnen en wijzigen van deur nummer 6. Consoliderende restauratie in 1973 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge). Verankerde witbeschilderde lijstgevels van baksteen in combinatie met een centrale getrapte top (7 treden + topstuk) van twee traveeën. Rechthoekige vensters met sporen van oorspronkelijke ontlastingsbogen, op de begane grond in vlakke omlijsting. Deur nummer 4, met beschilderde natuurstenen omlijsting in Lodewijk XVI-stijl. 19de-eeuws houtwerk en op begane grond luiken en vlakke omlijsting, nummer 4 met beschilderde omlijsting. Geveltoppen met drie rondboogluiken met uitspringende omlijsting van baksteen en natuurstenen neuten, imposten en sluitstenen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, z.nr. 1824.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 139.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.