Huis De Witte Poorte

Beschrijving

Zogenaamd "De Witte Poorte" bestaande uit voorhuis, binnenplaats en achterhuis. Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke scherm- en trapgevel, zie nummer 7. Vervangen door lijstgevels respectievelijk 19de-eeuwse gevel in empirestijl en in 1901 door gevel in Mozarabische stijl. Huidig uitzicht van 1922 naar ontwerp van architect Albrecht Seys (Brugge), geïnspireerd op nummer 7. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1978 naar ontwerp van architect M. en L. Vermeersch (Brugge). Verankerde bakstenen trapgevel (7 trappen + topstuk) in neo-Brugse stijl op arduinen plint. Gebruik van zandsteen voor bol- en kruiskozijnen in Brugse travee met maaswerk in boogvelden. Opengewerkte begane grond met tudorboogpoort.

Monumentaal achterhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aanbouw van drie traveeën op L-vormige plattegrond. Half verzonken kelders wijzen op oude kern uit vermoedelijk uit het vierde kwart van de 13de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie gedichte boogvelden. Gebruik van Doornikse steen voor hoekblokken en lekdrempels. Rechthoekige bovenvensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten en sporen van Doornikse lijst. In rechter hoek een gotisch zuiltje van natuursteen met een wapenschild van de familie Vander Banck - waarop drie hanenkoppen - tegen het kapiteel.

Interieur. Kelder bestaande uit twee delen, achterkelder met zoldering van moer- en kinderbalken; zware moerbalk rust op een door korbelen geschoorde houten stijl; balksleutels met afgerond profiel; strijkbalk tegen zijmuur steunend op afgeronde consoles van Doornikse steen. Voorkelder met jonger gewelf op een centrale pijler.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 117/1901, nr. 293/1922, nr. 1897/1978.
  • CONSTANDT L. (ed); BEERNAERT B.; DUCHEYNE F.; ESTHER J.P.; GOEGEBUER S.; RONSE P.; STRUYE M., Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 145.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje