Herenhuis met achterhuis

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen vormde oorspronkelijk één geheel met buurpand nummer 6, een bepleisterde lijstgevel uit de 19de eeuw. Het huidige uitzicht is het resultaat van verbouwingen in 1923.

Bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel met Franse voegen, uitstralende imitatiebanden boven de korfboogpoorten met sierlijk smeedwerk. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige deur- en bovenvensters in vlakke omlijsting op kordon vormende lekdrempels. Aflijnende kroonlijst. Behouden deur- en vensterschrijnwerk.

Aan de Reie een breedhuis van vier traveeën breed en twee en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde verankerde lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De gevel wordt horizontaal belijnd door doorgetrokken onderdorpels en eenvoudige kroonlijst. De bovenste verdieping is opengewerkt met typische halfronde mezzanino vensters met waaier. Behouden typerend schrijnwerk. Terras aan de Dijver afgesloten door een houten balustrade tussen bakstenen pijlers.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 302/1923.
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA Noord, Brussel – Turnhout, 137-138.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/135.1, De Dijver, het Arentshuis, het Gruuthuse en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving in Brugge, stadsgezicht (GILTÉ S. en HIMPE K. 2019).
Auteurs: Gilté, Stefanie