Stadswoning

Beschrijving

Samenstel van enerzijds een volume met een bakstenen verankerde lijstgevel in historiserende stijl. De gevel is opengewerkt met een tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten. De rechthoekige vensters met natuurstenen kruis-of bolkozijn, op de begane grond gevat in een tudorboognis.

Anderzijds een onderkelderd breedhuis van vier traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een afgewolfd zadeldak bedekt met Vlaamse pannen, mogelijk met oudere kern. Het huidig uitzicht is het resultaat van een "Kunstige Herstelling" in 1955. Bepleisterde en beschilderde verankerde bakstenen lijstgevel. Op de begane grond een arcade van 1983. De gevel is opengewerkt op de verdieping met rechthoekige muuropeningen geplaatst in een geprofileerde omlijsting. Behouden schrijnwerk op de verdieping. Kroonlijst op klossen.

Gelijkaardige vormgeving als Reiegevel van Kartuizerinnenstraat nummer 8. Reigevel van zes traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Belijnende kordon vormende lekdrempels en typische halfronde mezzaninovensters met waaier op de bovenste verdieping. Houten erker op de tweede bouwlaag. Behouden typerend schrijnwerk. Terras aan de Dijver afgesloten door een houten balustrade tussen bakstenen pijlers.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen te Brugge, Brugge, 157.
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA Noord, Brussel – Turnhout, 133.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/135.1, De Dijver, het Arentshuis, het Gruuthuse en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving in Brugge, stadsgezicht (GILTÉ S. en HIMPE K. 2019).
Auteurs: Gilté, Stefanie

Het achterhuis bewaart vermoedelijk een oude 17de-eeuwse kern, zie moerbalken met balksleutels.