Pakhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuizen

Beschrijving

Voormalige pakhuizen uit de eerste helft van de 16de eeuw - 17de eeuw, zie hijsbalkgat en/of smeedijzeren hijsbalk, thans geïntegreerd bij hotel (Oude Burg nummer 5). Uit de 17de eeuw, huidig uitzicht resultaat van inrichting als hotel in 1993 na de brand van 1990. Van links naar rechts:

a. Verankerde bakstenen beigebeschilderde tuitgevel van één/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Top afgewerkt met vlechtingen. Bovenbouw opengewerkt met rondboogvensters - oorspronkelijk beluikt, zie duimen; imitatienegblokken.

b. Hoekpand van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen tuitgevel met gebruik van zandsteen voor kozijnconstructies als bolkozijnen; rode baksteen voor ontlastingsbogen. Geveltop afgewerkt met vlechtingen; rondboogvensters omgeven door drie ronde oculi onder waterlijstje. Zijgevel: begane grond met rechthoekige deuropening, gedeeltelijk met natuurstenen negblokken, zandstenen latei; boven- en dakvenster in korfboognis met afgeschuinde dagkanten; centraal venster op derde bouwlaag met eenvoudig driepasmaaswerk.

c. Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk) met tweemaal versmallende tudorboognis rustend op zandstenen basissen. Begane grond met hedendaagse poort waarboven steekboogvormige luikopening. Hogerop kruiskozijn en rechthoekige luikopening.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje