erfgoedobject

Stadswoning met beeldnis

bouwkundig element
ID
29382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29382

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Twijnstraat. Heden dubbelhuis met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Kelkstraat, Vlaamse pannen); uit de 17de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie sporen van gedichte korfboogopening en poort links, van 1960 in plaats van smallere korfboogpoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1993 naar ontwerp van architect F. Sohier (Brugge), onder meer ook kleurstelling op basis van sporen. Verankerde geelbeschilderde lijstgevel van baksteen op grijze plint. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels en houtwerk volgens 19de-eeuws model. Bewaard 17de-eeuws dakvenster voorzien van tuitgeveltje afgewerkt met vlechtingen, korfboognis en afgeschuinde dagkanten. Maria met Kind in korfboognis. Zijgevel: trapgevel (7 treden + topstuk) met rechthoekige boven- en topvensters in korfboognis met bewaarde afgeschuinde dagkanten en houtwerk volgens 19de-eeuws model. Straatmuur in Twijnstraat met rechthoekig venster en steekboogpoortje.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2632/1992.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 803/1960.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 136.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning met beeldnis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.