Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Enkelhuis met achtergevel en bijhorende afsluitingsmuur met eigentijdse deur aan de Engelsestraat leidend naar een binnenkoer. Drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. In de loop van het vierde kwart van de 18de eeuw aangepaste muuropeningen, zie markerende banden. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1987 naar ontwerp van architect G. Vandenabeele (Brugge) onder meer hermetselen van de traptop en plaatsen van blindnis in de top, op basis van sporen. Verankerde rozebeschilderde trapgevel (9 treden + topstuk) van baksteen. Rechthoekige vensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Vierkant topvenster met afgeschuinde dagkanten onder de vermelde blinde rondboognis. Achtergevel: verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen en vier/drie traveeën en twee bouwlagen.

Interieur. Kleine met graatgewelf overkluisde kelder links aan de Koningstraat. In tweede benedenkamer 18de-eeuwse schouw met houten mantel, gebogen profileringen en een boezem met vier schilderijtjes voorzien van bloemmotieven.

• Dienst Openbare Werken en Stadsvernieuwing Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1219/1987, nr. 1315/1987.
  • CONSTANDT L. (ed); BEERNAERT B.; DUCHEYNE F.; ESTHER J.P.; GOEGEBUER S.; RONSE P.; STRUYE M., Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 138-139.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 73 en 167-168.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje