Woonhuis en atelier van ceramist en glazenier Samuel Coucke

Beschrijving

Voormalig woonhuis van ceramist en glazenier Samuel Coucke (1833-1899). Complex van twee sinds de 19de eeuw samengebrachte panden. "Kunstige Herstelling" uit 1989-1990: behandeling tegen huiszwam.

Rechts, diephuis op L-vormige plattegrond van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde en beschilderde trapgevel (7 treden + topstuk) met enkelhuisopstand; opmerkelijke smeedijzeren windvaan. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met T-vormige ramen op bovenverdieping; luiken op de begane grond.

Links is een aanbouw van drie traveeën en één bouwlagen, sinds 1864 voorzien van kantelen (9 treden) en van beluikte vensters. Daarachter verschijnt de puntgevel met groot beglaasd spitsboogvenster van het atelier, ingericht circa 1864-1866.

Gevelstenen met afbeelding van lam, op het topstuk en onder kantelen, verwijzen vermoedelijk naar de vroegere huisnaam.

Interieur. Overweldigende neogotische aankleding van het hele interieur met onder meer totale polychromie, schouwen versierd door tegeltableaus die bijbelse taferelen of spreuken voorstellen, muurkasten met briefpanelen, zoldering met ingewerkte tegels en tegeltableaus gesigneerd door S. Coucke zelf en gedateerd "1884". Voorts op verdieping, presentatie-atelier, geconcipieerd als kapelruimte.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumetenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten Landschappen, archief, doss. 0028/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 119/1864.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag. Zorg en zin voor kleur, Brugge, 1996, p. 33-35.