Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Westmeers. Diephuis van drie + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk volledig herbouwd tijdens de "Kunstige Herstelling" in 1932 onder leiding van architect T. Raison (Brugge), zie gevelsteen, echter met toevoeging van vierkante traptoren met uivormige bekroning.

Verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen en schouderstukken met gebruik van natuursteen voor de hoekblokken, plintje en de verdelingen van de zijvensters. Typerende rechthoekige vensters, op begane grond met schuiframen en op verdieping kruisramen, telkens met kleine roedeverdelingen. Twee 17de-eeuwse(?) ontlastingsbogen boven bovenvensters. Groot, rondbogig zoldervenster in geblokte omlijsting; kleine roedeverdeling onder meer waaiervormig in bovenlicht. Geprofileerde korfbogige ingang in schuine aanbouw links, bekroond door witstenen nis met Mariabeeld; gevelsteen met opschrift "Onze Lieve Vrouw in de Traillie, bid voor ons" met het wapen van Rijsel. Zijgevel: oeil-de-boeuf en kruiskozijnen met glas in lood gevat in Brugse travee, type I; borstwering van benedenvenster met gekoppelde ontlastingsboog en afzaat.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 966/1932.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 150.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje