Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 15de eeuw. Verankerde tuitgevel van baksteen, heden met enkelhuisopstand. Top afgewerkt met vlechtingen. Boven- en topvensters in geprofileerde rondboognissen met kraalprofiel, op derde bouwlaag en in de top met maaswerk in het boogveld. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuwse lekdrempels, van arduin, op begane grond in beschilderde omlijsting. Houtwerk: rolluikkasten en deur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voetenschraper.

Achtergevel: afgewolfde bedaking en bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters waaronder één met natuursteen. latei, rollaag, spoor van oudere korfboogopeningen. Kelderverdieping: steekboogdeurtje in verdiept portaal, getralied rechthoekig venster.

Interieur. Oorspronkelijke moer- en kinderbalken, muurstijlen en korbelen, eerst genoemde beschilderd met devies "le jour antanda(n)t". Zijmuur met kaarsnissen, op bovenverdieping vooraan lavabonis getypeerd door spitsboognis met rolstaafprofiel, boogveld met driepas en kopjes.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 176.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje