Stadswoning uit 1718

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning uit 1718

Beschrijving

Dubbelhuis van 1718 als verbouwing van 16de-eeuws pand (?) met twee houten voor- en achtergevels, zie onderbouw rechter achtergevel. Nu gekoppelde diephuizen van samen zes traveeën en drie bouwlagen onder gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevels (9 treden + topstuk). Kelderopeningen: één beluikte segmentboogopening en twee getraliede korfboogvormige. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, in bepleisterde en witbeschilderde omlijsting met oren en hanenkam, steekboogvormig en in geriemde omlijsting op derde bouwlaag. In top ovale oculi. Bewaard 19de-eeuws houtwerk onder meer rolluikkasten op begane grond en verzorgd houtwerk voor deur en vensters. Achtergevels. Twee verankerde bakstenen tuitgevels. Rechter geveltop afgewerkt met vlechtingen en twee steekboogvensters met sporen van kroonlijst. Links steekbogige muuropeningen en uitbouw met trapgeveltje.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 63/1899.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt,176-177.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje