erfgoedobject

Stadswoning in neo-Brugse stijl

bouwkundig element
ID
29415
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29415

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis in neo-Brugse stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). In 1907 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) gebouwd als "Kunstige Herstelling" ter vervanging van een eenvoudige trapgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect A. Vandycke (Deinze): onder meer gevelreiniging en plaatsen van smeedijzeren flamingo van kunstsmid Filip Ponseele (Brugge). Bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) met uitgewerkte muurankers. Arduinen plint. Gebruik van zandsteen voor onder meer kozijnconstructies en basissen van markerende Brugse travee, type III; verfijnd maaswerk in boogvelden en op borstwering. Korfboogdeur met geprofileerde dagkanten, druiplijst met accoladeboog, bekronende kruisbloem en bovenlicht met traliewerk. In de top: spitsboognis met rechthoekig bolkozijn en maaswerk in boogveld. Eenvoudiger achtergevel, verfraaid in 1872 en in 1907 toevoegen van lagere uitbouw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak met daarop aansluitend een kaaimuur aan de Augustijnenrei.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 428/1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 80/1872, nr. 37/1907.
  • GEVAERT, E. 1910: Conversation, Bulletin des Métiers d'Art, 9.15, 450.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning in neo-Brugse stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29415 (Geraadpleegd op )