Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Rijkelijk versierd neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand; zes traveeën en drie bouwlagen op U-vormige plattegrond en onder afgeknot zadeldak (Vlaamse pannen) en twee platte daken. Gebouwd in 1853 in plaats van gotisch pand Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1985-1986 naar ontwerp van architect J. De Laere (Brugge).

Deels bepleisterde en deels beschilderde bakstenen lijstgevel met gebruik van arduin voor sokkel met getraliede kelderopeningen en schamppalen, gekorniste puilijst met inbegrip van de zware geornamenteerde sluitstenen, balkonplaat op uitgewerkte consoles boven de koetspoort en lekdrempels op consoles op de tweede bouwlaag. Begane grond met imitatiebanden. Uitgewerkt entablement onder brede kroonlijst met versierde modillons. Vensters met afgeronde bovenhoeken en vlakke omlijstingen met oren en neuten; op de bovenverdiepingen zijn ze per travee verbonden door middel van cassetten met lijstwerk. Poort met vleugeldeur met verzorgd houtwerk onder meer makelaar, geprofileerde panelen en leeuwenkoppen. Ijzeren balkonleuning.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 56/1853.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 141.