erfgoedobject

Herenhuis ontworpen door L. Delacenserie

bouwkundig element
ID
29430
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29430

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Jacob van Ooststraat. Neoclassicistisch breedhuis met horecafunctie naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) van 1869. Dubbelhuis van vijf + twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel. Op de begane grond zijn de rondboogvensters en -deur opgenomen in een arcade met pilasters, omlopende druiplijst en mascarons in de zwikken. Rechthoekige bovenvensters, op tweede bouwlaag in een geprofileerd entablement op doorgetrokken lekdrempels en kroonlijst; vierkante mezzaninovensters met oren en neuten. Belijnende kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 122/1869.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 188.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis ontworpen door L. Delacenserie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29430 (Geraadpleegd op )