erfgoedobject

Muntatelier

bouwkundig element
ID
29469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29469

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muntatelier
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig muntatelier. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Jaarcartouche 1623. Barokgetinte trapgevel (8 treden + topstuk) van verankerde baksteen; het resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1896 naar ontwerp van architect J. Coucke (Brugge) betreft onder meer: vervangen van 19de-eeuwse ramen door natuurstenen kozijnen met aansluitende speklagen, plaatsen van cartouches in de vensterboogvelden van tweede bouwlaag en vernieuwen van mascarons van ontlastingsbogen. Geveltop: hijsbalk en -gat, en smeedijzeren windvaan. Soortgelijke arm met uithangbord.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 219.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De waarschijnlijk 17de-eeuwse gordingenkap van dit huis bevat hergebruikte balken uit een oudere kap. Eén dakspoor, met telmerk I, is aan de smalle zijde voorzien van een brede groef waarin de beplanking van de geveltop was aangebracht. De oorspronkelijke straatgevel was dus waarschijnlijk een uitkragende houten gevel. De formaten van de bakstenen in de grotendeels bewaarde achtergevel (29 x 7,5 cm) wijzen voor dit huis op een bouw in de 13de eeuw.

  • VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Muntatelier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29469 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.