Gildehuis Het Mandetje

Beschrijving

Rechts van het nummer 28 gelegen, zogenaamd "Het Mandetje" of "Le Panier d'Or" zie vergulde mand uit 1887 boven op het topstuk; voormalig ambachtshuis van de tegeldekkers. Ontwerp van 1662 in licht gewijzigde vorm vervangt een houten gevel. Oorspronkelijk dubbelhuis met deuromlijsting van natuursteen, nog bewaard in 1830, en voorzien van een vergulde mand boven de latei. Drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk), roodbeschilderd. Rechthoekige, aangepaste vensters oorspronkelijk in rondboognissen met reliëfs in de boogvelden; contrasterende, witbeschilderde negblokken en speklagen; kleine ijzeren leuningen uit de 19de eeuw. Rechthoekig topvenster: rechthoekige in plaats van ovale oculus.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2469/1992.
  • Stadsarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 9.