Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier stadswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groene Rei met omgeving

Beschrijving

Samenstel van vier diephuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 16de-17de eeuw, namelijk nummer 5 zogenaamd "De Lier" van 1580, nummer 7 van 1674 doch sterk gerestaureerd in 1928 en nummer 9 van 1674 met consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1994 naar ontwerp van architect M. Lammerant (Wingene). Verankerde bakstenen trapgevels (7 treden + topstuk); rechthoekige muuropeningen met bewaarde afgeschuinde dagkanten, mascarons tussen diamantkoppen en bij nummer 7 en 9 imitatienegblokken en muurbanden. Rondboogvormig topvenster. Bewaarde achtergevels met puntgevel voorzien van zolderluik. Nummer 9: hoekpand bij Meebrug onderkelderd, zie beluikte kelderopening in zandstenen plint. Zijgevel van drie/twee traveeën met drie steekboogvensters, waarvan twee in rondboognis. Voorts rechthoekige vensters, op eerste en tweede bouwlaag in vlakke omlijsting en op derde bouwlaag met imitatienegblokken. Op hoek Maria met Kind vermoedelijk van 1674, "Kunstige Herstelling" in 1991.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2616/1993.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 440/1928, nr. 650/1928.