Godshuis De Vette Vispoort

Beschrijving

Voormalig Godshuis zogenaamd "Vette Vischpoort / 1434", zie recent opschrift. Gesticht in 1434 door J. Fierens en M. van Leeuwerghem in de Klaverstraat. Circa 1600 zoeken erfgenamen naar aanleiding van de bouwvallige staat, een nieuwe locatie. 1618: aankoop van de huisjes in de Vette Vispoort.

Ter hoogte van nummer 18, houten poort waarachter smalle, gekasseide doorgang parallel met witbeschilderde bakstenen tuinmuur met steunberen van nummer 18; loopt tot aan de Speelmansrei, vroeger vermoedelijk met steiger of trap om vrachten te lossen. Vier eenlaagshuisjes op L-vormige plattegrond, waarvan één straat, vermoedelijk daterend uit de 16de eeuw. Verankerde witbeschilderde bakstenen tuitgevels. Gekoppelde korfboogdeuren in een verankerd rechthoekig spaarveld van ongeschilderde baksteen, nummer 14 met vensters met afgeschuinde dagkanten.

• MAERTENS A., Gids der Brugsche Godshuizen, Brugge, 1940.
  • QUACKELBEEN P., De godshuizen te Brugge. Kunsthistorische studie van een aantal aspecten van de thans nog bestaande godshuizen te Brugge, Gent, 1974-1975, p. 127. (onuitgegeven licentiaatsverhandeling)

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje