Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee panden op L-vormige plattegrond, in 1926 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) bijeengevoegd. Links, diephuis met 16de-17de-eeuwse kern. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1892: optrekken van afhankelijkheid rechts en bekronen met kleine trapgevel (2 treden + topstuk). Rechts, tot 1926 breedhuis met 19de-eeuwse lijstgevel van twee bouwlagen.

Deels verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, twee getrapte dakkapellen), rechts over drie traveeën bekroond met trapgevel (10 treden + topstuk). Verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen. Kelderopening met zandstenen latei en afgeschuinde dagkanten. Neobarokke rechthoekige inkom onder druiplijst en bovenlicht met volutes. Zijtrapgevel (7 treden + topstuk).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 35/1892, nr. 474/1926.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje