erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
29510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29510

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Kern uit de 17de eeuw (?). Tot 1902 paalt aan de zijgevel een torentje op zeshoekig grondplan, mogelijk overblijvend van het Muntatelier, zie Marcus Gerards (1562). 1902: afbraak van de toren, bekleding van de zijgevel met imitatieblokken, toevoeging van kantelen en trapgevel (6 treden + topstuk), toevoeging van schouderstukken en topstuk aan voorgevel en herschikking van de vensters.

Verankerde, bepleisterde en beschilderde tuitgevel. In de loop van de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige openingen op arduinen lekdrempels, beluikt op begane grond van zijgevel. Rondboogvormig zoldervenster. Bewaarde voetenschraper.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 113/1902.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 235.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29510 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.