Herberg Den Zwarten Hond

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Biekorfparking. Voormalige herberg "Den Zwarten Hond" op L-vormige plattegrond. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. Jaarankers 1700 in de drie linker traveeën. In 1830 aanpassing van de muuropeningen; in 1976, tijdens de restauratie, ontpleistering op de omlopende kroonlijst na. Verankerde lijstgevel van baksteen op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping, vijf bewaarde ontlastingsbogen van rode baksteen die alleen in de twee linker traveeën overeenstemmen met de huidige vensteropeningen; afgeschuinde dagkanten; luiken op de begane grond. Oculus in de voorts blinde zijgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 73/1830.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 235.
  • RAU J., Een verdwenen Brugse herberg (III): "Den Zwarten Hond", in Brugge Die Scone, XVIII, 1997, p. 12-13.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje