erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
29515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29515

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoek met Boterhuis. Dubbelhuis van vier en één travee en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen); huidig 19de-eeuws uitzicht. Op vermoedelijke oude kern van topgevel wijzen de spitsboognissen op tweede bouwlaag en het voormalig vierkant zoldervenstertje met afgeschuinde dagkanten. In 1903 toevoegen van rolluikkasten voor de benedenvensters, arduinen lekdrempels en twee getraliede kelderopeningen. Verankerde witbeschilderde lijstgevel op donkerbruine plint. Rechthoekige muuropeningen, bewaarde afgeschuinde dagkanten op de begane grond.

Zijgevel met soortgelijke vensters en deels vrijgelegde zuil van Doornikse steen als resterend element van de galerij van het "Hof van Gistel".

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 287/1903.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 237.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :

Aanvullende informatie

Herbestemd tot sociale woning door de sociale huisvestingsmaatschappij Brugse Maatschappij voor de huisvesting.
Auteurs : Vandeweghe, Evert
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29515 (Geraadpleegd op )