erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
29521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29521

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kuipersstraat. Hoekpand van vijf + één + twee traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien). Huidig uitzicht resultaat van verbouwing in 1904 van een elf traveeën brede lijstgevel van 1839 onder meer vervangen van mezzanino door een volwaardige bouwlaag onder zadeldak met dakkapellen en aanbrengen van imitatievoegen, vensteromlijstingen en neobarokke deuromlijsting.

Bepleisterde en geelbeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en ornamentatie met neoclassicistische inslag. Arduinen plint en hoge sokkel met imitatievoegen uitstralend boven rechthoekige kelderopeningen. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen en lekdrempels op consoles, eerst genoemde doorgetrokken op de verhoogde begane grond. Rondboogdeur ingeschreven in een rechthoekige omlijsting onder driehoekig fronton en hogerop oculus met geprofileerde omlijsting en stervormige roedeverdeling. Belijnende en omlopende kroonlijst op klossen. Zes houten dakkapellen met vleugelstukken. In de afgeschuinde hoek, beeldnis met Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen geplaatst op een arduinen sokkel; bolvormige arduinen stoeppaal. Zijgevel met muuropeningen, zie voorgevel.

Interieur. Tweebeukige kelder van drie traveeën; gemetselde gewelven op gordelbogen gedragen door twee arduinen zuilen met Dorische kapitelen. Op de verhoogde begane grond en bovenverdieping 19de-eeuwse ruimteverdeling en aankleding; trap met twee steektrappen en bordes met volutevormige trappaal en leuning met balusters uit de 18de eeuw.

Rechts van het hoofdvolume lagere aanbouw van drie traveeën, souterrain en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen, op verhoogde begane grond met lekdrempelconsoles en op de mezzanino doorlopend.

Interieur. Kelder met tongewelf.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 maart 1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 20/1839, nr. 34/1904.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 242.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29521 (Geraadpleegd op )