Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Naaldenstraat
Locatie Naaldenstraat 30, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kuipersstraat. Hoekpand van vijf + één + twee traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien). Huidig uitzicht resultaat van verbouwing in 1904 van een elf traveeën brede lijstgevel van 1839 onder meer vervangen van mezzanino door een volwaardige bouwlaag onder zadeldak met dakkapellen en aanbrengen van imitatievoegen, vensteromlijstingen en neobarokke deuromlijsting.

Bepleisterde en geelbeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en ornamentatie met neoclassicistische inslag. Arduinen plint en hoge sokkel met imitatievoegen uitstralend boven rechthoekige kelderopeningen. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen en lekdrempels op consoles, eerst genoemde doorgetrokken op de verhoogde begane grond. Rondboogdeur ingeschreven in een rechthoekige omlijsting onder driehoekig fronton en hogerop oculus met geprofileerde omlijsting en stervormige roedeverdeling. Belijnende en omlopende kroonlijst op klossen. Zes houten dakkapellen met vleugelstukken. In de afgeschuinde hoek, beeldnis met Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen geplaatst op een arduinen sokkel; bolvormige arduinen stoeppaal. Zijgevel met muuropeningen, zie voorgevel.

Interieur. Tweebeukige kelder van drie traveeën; gemetselde gewelven op gordelbogen gedragen door twee arduinen zuilen met Dorische kapitelen. Op de verhoogde begane grond en bovenverdieping 19de-eeuwse ruimteverdeling en aankleding; trap met twee steektrappen en bordes met volutevormige trappaal en leuning met balusters uit de 18de eeuw.

Rechts van het hoofdvolume lagere aanbouw van drie traveeën, souterrain en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen, op verhoogde begane grond met lekdrempelconsoles en op de mezzanino doorlopend.

Interieur. Kelder met tongewelf.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 maart 1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 20/1839, nr. 34/1904.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 242.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Naaldenstraat

Naaldenstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.