Hotel Vander Plancke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Vander Plancke

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Vander Plancke" zie 19de-eeuwse eigenaarsfamilie. Maakt sinds 1852 deel uit van het schoolcomplex Sint-Franciscus Xaveriusinstituut. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede, derde kwart van de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1957-1959 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge) waarbij enkel de gevel is bewaard. Bepleisterde en witbeschilderde classicistische lijstgevel met gebruik van natuursteen voor plint, poortomlijsting en lekdrempels. Geleding door middel van de gekorniste pui- en kroonlijsten. Markant centraal poortrisaliet tussen pilasters met Franse voegen en bekronend driehoekig fronton. Korfboogpoort met gegroefde sluitsteen en waaier in het bovenlicht; flankerende lantaarns en schamppalen. Neorococogetinte erker met Lodewijk XV-versieringen, wellicht ter vervanging van deurvenster en balkon, zie omlijsting. Segmentboogvensters in vlakke omlijstingen met oren en sluitsteen.

• Dienst Monumentenzorg en stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 374/1957.