Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 4, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat), met gevel van 1853 ter vervanging van drie huizen. Oudere kern, zie kelder. 1909: toevoeging van de erker naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) en verbouwingen aan tuinzijde. Laatclassicistische, bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door dubbele kordon, doorlopende lekdrempel van de tweede bouwlaag en kroonlijst op klossen. Begane grond met imitatieblokken en oplopende hoekblokken. Trapezoïdale houten erker over twee rechter traveeën. Rechthoekige openingen, persiennes op de beneden- en geprofileerde omlijstingen op de bovenverdieping; bewaard houtwerk. Voetenschraper.

Interieur. Kelder, deels overwelfd onder meer met korfbogig gewelf met één gordelboog (18de eeuw). Begane grond. Centrale hal leidt naar trappenhuis met bepleisterde muren met imitatiebeschildering in zogenaamd simili en met bordestrap met gebeeldhouwde trappaal met initialen "L.R.", zie eigenaar L. Ryelandt (1909 ?). Rechts, aan straatzijde, salon in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1910 met 19de-eeuwse voluteschouw in Louis Philippestijl met stucboezem, lambriseringen en eikenhouten parket; aan tuinzijde, eetkamer in neorenaissancestijl onder meer met schouw met marmeren zuilen en eikenhouten lambrisering. Links, aan straatzijde, bureau met schouw in neogotische stijl met opschrift "'t vrij land getrouw", gebeeldhouwd door M. D'Hondt (Brugge); aan tuinzijde, keuken met natuurstenen vloer en diensttrap die kelder met verdieping verbindt.

Verdieping met centrale gang met open gaanderij (1853 ?). Meerdere kamers, voornamelijk aan rechter zijde merkwaardig versierd: aan straatzijde, salon met roodmarmeren 18de-eeuwse rococoschouw; aan tuinzijde, witte natuurstenen schouw en eikenhouten lambrisering in sobere arts en craftsvormgeving naar ontwerp van architect H. Hoste (1909 ?).

Zolder. Dakgebinte met vier getelmerkte doch niet in volgorde geplaatste schaar- en nokgebinten.

In tuinaanbouw aan linker zijde: badkamer met aankleding van 1908-1909 naar ontwerp van architect H. Hoste.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 22 september 1999.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 91/1853, nr. 46/1909.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.