Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 4, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 4. Dubbelhuis van zeven trav. en twee en een halve bouwl. onder schilddak (n // straat), met gevel van 1853 ter vervanging van drie huizen. Oudere kern cf. kelder. 1909: toevoeging van de erker n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) en verbouwingen aan tuinzijde. Laatclassicistische, bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door dubbele kordon, doorlopende lekdrempel van de tweede bouwl. en kroonlijst op klossen. Begane grond met imitatieblokken en oplopende hoekblokken. Trapezoïdale houten erker over twee r.trav. Rechth. openingen, persiennes op de beneden- en geprofileerde omlijstingen op de bovenverd.; bewaard houtwerk. Voetenschraper.

Interieur. Kelder, deels overwelfd o.m. met korfbogig gewelf met één gordelboog (XVIII). Begane grond. Centrale hal leidt naar trappenhuis met bepleisterde muren met imitatiebeschildering in z.g. simili en met bordestrap met gebeeldhouwde trappaal met initialen "L.R." cf. eigenaar L. Ryelandt (1909 ?). R., aan straatzijde, salon in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1910 met XIX-voluteschouw in Louis Philippestijl met stucboezem, lambriseringen en eikenhouten parket; aan tuinzijde, eetkamer in neorenaissancestijl o.m. met schouw met marmeren zuilen en eikenhouten lambrisering. L., aan straatzijde, bureau met schouw in neogotische stijl met opschrift "'t vrij land getrouw", gebeeldhouwd door M. D'Hondt (Brugge); aan tuinzijde, keuken met natuurstenen vloer en diensttrap die kelder met verd. verbindt.

Verd. met centrale gang met open gaanderij (1853 ?). Meerdere kamers, vnl. aan r.zijde merkwaardig versierd: aan straatzijde, salon met roodmarmeren XVIII-rococoschouw; aan tuinzijde, witte natuurstenen schouw en eikenhouten lambrisering in sobere arts en craftsvormgeving n.o.v. architect H. Hoste (1909 ?).

Zolder. Dakgebinte met vier getelmerkte doch niet in volgorde geplaatste schaar- en nokgebinten.

In tuinaanbouw aan l.zijde: badkamer met aankleding van 1908-1909 n.o.v. architect H. Hoste.

DMS, Nota, 22 september 1999. SAB, Bouwvergunningen, nr. 91/1853, nr. 46/1909.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA Noord, Brussel - Turnhout.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.