Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; cartouches "ANNO/ 1890" in de top. Bakstenen trapgevel (7 treden + overhoeks topstuk) met overkragende bovenverdieping op gedrukte spitsboogfries met arduinen kraagstenen. Uitgewerkte muurankers. Gebruik van zandsteen voor vensterkruisen, ornamenten en horizontale belijningen als doorlopende lekdrempels en speklagen ter hoogte van de boven- en tussendorpels. Typerende kozijnconstructies als gekoppelde kruiskozijnen op tweede bouwlaag en drielicht op derde bouwlaag. Kleurrijk siermetselwerk in de boogvelden van de bovenvensters met kleurrijke opvulling van baksteen. Korfboogvenster tussen jaarcartouches in de geveltop. Smeedijzeren windvaan. Boogvormige winkelpui met drieledig bovenlicht van 1928.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 97/1890, nr. 612/1928.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje