Eenheidsbebouwing van stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Noordzandstraat
Locatie Noordzandstraat 32-36, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Eenheidsbebouwing: midden
gelegen te Noordzandstraat 32 (Brugge)

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

omvat de bescherming als monument Eenheidsbebouwing: rechterdeel
gelegen te Noordzandstraat 34 (Brugge)

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van oorspronkelijk twee lijstgevels van vier traveeën nu geplitst in drie panden van respectievelijk twee, twee en vier traveeën en drie bouwlagen. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw doch oudere kern, zie kelders. Verankerde bakstenen lijstgevels, witbeschilderd met belijnende geprofileerde kordons van natuursteen. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met lekdrempels, bij nummers 32-34 op gegroefde consoles. 19de-eeuws houtwerk, op tweede bouwlaag oorspronkelijk beluikt en op derde bouwlaag met ijzeren vensterleuningen. Eenvoudig hoofdgestel met klossen.

Interieur nummer 32. Vooraan kelder met tongewelf vormt één geheel met buurpand. Houten spiltrap gevat in ronde koker met empiretrappaal; wanden voorzien van twee nissen op de tweede bouwlaag; rond koepelgewelf, met zenithale lichtinval. Op de tweede bouwlaag, kamer met empire-aankleding, zie centraal schouwelement met zwartmarmeren schouw gevat in rechthoekig uitspringend lichaam, met rondboognis voorzien van stucwerk met voorstelling van de gevallen Galliër; stucplafond en paneeldeuren met oorspronkelijk sluitwerk.

Interieur nummer 34. Vooraan kelder met tongewelf vormt één geheel met buurpand. Volledig onderkelderd. Op de eerste bouwlaag rest van een empireschouw, zie zwartmarmeren mantel met bronzen versieringselementen. Kamer in neorenaissancestijl met houten plintlambriseringen en links centrale monumentale schouw met opschrift "Hier zijn de vrienden thuis". In de bovenranden van de lambriseringen en in de haard en op de boezem van de schouw zijn zogenaamd Delftse tegels ingewerkt met thematische en bijbelse taferelen. Op de tweede bouwlaag, kamer aan straatzijde met empire-aankleding, als tegenhanger van de kamer in nummer 32. Tegen linker zijwand empireschouw met witmarmeren schouwmantel en schouwboezem geflankeerd door twee slanke palmetzuiltjes die een rondboognis vormen met voorstelling van Leda met de zwaan. Bepleisterd plafond met empire-elementen, zie gekoppelde zwaantjes en fries met danseresjes verbonden door kralen en gestileerde cicaden.

Aan tuinzijde, kant Helmstraat, gedeeltelijk bewaarde lage aanbouw in empirestijl.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 30 maart 1999.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Noordzandstraat

Noordzandstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.