Stadswoning Den Grooten Anckere

Straat Noordzandstraat
Locatie Noordzandstraat 53, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Grooten Anckere

Beschrijving

Nr. 53. Z.g. "Den Grooten Anckere" cf. cartouche. Diephuis van vier/drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak; jaarcartouches 1656. Barokgetinte trapgevel (10 tr. + topstuk) van baksteen met uitgewerkte muurankers en verwerking van natuursteen; resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1907 n.o.v. architect H. Hoste (Brugge): vermoedelijk o.m. invoegen van natuurstenen bol- en kruiskozijnen, en vernieuwen van figuratieve sluitstenen en cartouches in de boogvelden van de ingevoegde winkelpui met zinnebeelden van de vier evangelisten. Geveltop met bolkozijn in rondboognis omgeven door twee ronde en één druppelvormige oculus met glas-in-lood. Natuurstenen beertje op het topstuk. Bijhorend pand, cf. Giststraat nr. 5 met garage.

• SAB, Bouwvergunningen, nr. 218/1907.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 254.