Stadswoning Den Grooten Anckere

Beschrijving

Zogenaamd "Den Grooten Anckere", zie cartouche. Diephuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; jaarcartouches 1656. Barokgetinte trapgevel (10 treden + topstuk) van baksteen met uitgewerkte muurankers en verwerking van natuursteen; resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1907 naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge): vermoedelijk onder meer invoegen van natuurstenen bol- en kruiskozijnen, en vernieuwen van figuratieve sluitstenen en cartouches in de boogvelden van de ingevoegde winkelpui met zinnebeelden van de vier evangelisten. Geveltop met bolkozijn in rondboognis omgeven door twee ronde en één druppelvormige oculus met glas in lood. Natuurstenen beertje op het topstuk. Bakstenen afsluitingsmuur van 1856 langs de Giststraat. Recent toegevoegde brede garagepoort onder betonnen latei in plaats van de blinde panelen en de tweede steekboogdeur geflankeerd door een pilaster onder het doorgetrokken, gekorniste hoofdgestel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 218/1907.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 254.