Neoclassicistisch herenhuis van 1846

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van 1846 als verbouwing van twee gotische trapgevels. Vermoedelijk oude 16de-eeuwse kern. Dubbelhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven de arduinen plint met één hoge beluikte en twee betraliede kelderopeningen. Licht verhoogde begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Rechthoekige muuropeningen, deur met arduinen bordes en ijzeren leuning; bovenvensters in geprofileerde omlijsting, op eerste bouwlaag gegroefde lekdrempelconsoles, op tweede bouwlaag op doorgetrokken lekdrempels. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen en tandlijst. Gecementeerde oude zijgevel met opvallende ankers, nisje of vensterje, twee bakstenen schoorsteenschachten boven de eenvoudige kroonlijst.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 68/1846.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 265.