Samengestelde panden

Straat Oude Burg
Locatie Oude Burg 17-19, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samengestelde panden

Beschrijving

Samenstel van de panden "De Valcke", het ingangsgebouw van het voormalige kartuizerinnenklooster, "'t Wijngaerdken" en "St.-Niclaes" volgens opschriften in cartouches. Eind 19de eeuw "hier is 't in de Gilde der Ambachten/ eerlijk en werkzaam". Thans gebouwen van de Christelijke Mutualiteit. Gevelrij resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" van 1894 naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge). Consoliderende "Kunstige herstelling" in 1980 naar ontwerp van Groep Planning (Brugge) tijdens dewelke de neogotische zaal verdween.

Samenstel van diephuizen van resp. drie, één, vier, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met typerend gebruik van zandsteen voor onder meer hoekblokken, kozijnconstructie, plint en belijnende banden. Uitgewerkte muurankers en smeedijzeren windvaan.

Nummer 17. Trapgevel (8 treden + topstuk). Rechts ervan voormalige "Merceniersstraat", nu bakstenen poortgebouw met ornamenten als beeldnissen, mascarons, banden van in- en uitgezwenkte top en topstuk. Nummer 19: trapgevel (9 treden + topstuk). Linker travee opgetrokken op de plaats van het voormalige "Wijngaardstraatje". Bovenbouw gemarkeerd door Brugse traveeën, type III, aanzettend op natuurstenen basissen. Typerend gebruik van natuursteen voor plint, kozijnconstructies en ornamenten als kraagstenen en naamcartouches.

• CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 113-115.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 266.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje