erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
29574
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29574

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Laatclassicistische lijstgevel teruggaand tot het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw, oorspronkelijk met enkelhuisopstand en ramen met kleine roedeverdeling; wijzigen van roedeverdeling in 1840, vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw verplaatsen van de deur en aanbrengen van doorlopende lekdrempels van arduin. Vernieuwen poort in 1994. Blijkbaar ontpleisterde rode baksteenbouw op zandstenen plint met oorspronkelijk vijf kelderopeningen. Gebruik van arduin voor kordon vormende lekdrempels, oorspronkelijke deuromlijsting en recente poort, laatst genoemde met afgeronde schamppalen. Steekboogvensters, op tweede bouwlaag in tweede en vierde travee voorzien van een ondiep balkon met smeedijzeren leuning uit de tweede helft van de 19de eeuw (?). Kroonlijst op klossen.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2533/1994.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 31/1840.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 267.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29574 (Geraadpleegd op )