Burgerhuis De Matte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Matte

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

"Huis/ De Matte/ genaamd" zie gevelstenen met opschrift en afbeelding van een wieg. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen + entresol onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1892 naar ontwerp van architect Etienne Timmery (Brugge) onder meer toevoegen van speklagen in het verlengde van de boven-, tussen- en onderdorpels, lekdrempels, boogveldversieringen, geblokte ontlastingsbogen, overhoeks topstuk met vaas en een opvallende verdwenen neorenaissancepui. Verankerde bakstenen trapgevel (12 trappen + topstuk) met gebruik van arduin voor bol- en kruiskozijnen voorzien van tussenstijlen met basement; natuursteen voor hoekblokken. Geblote, beluikte rondboogopening in topstuk. Winkelpui met entresol met arduinen parement, van 1957 naar ontwerp van architect J. Lansoght (Brugge).

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 45/1892, nummer 88/1957.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 288.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

In het voorste gedeelte van het pand is de waarschijnlijk oorspronkelijke sporenkap van het middeleeuwse huis bewaard. De twee licht verschillende dendrochronologische dateringen van het eikenhout (1279 en 1282) kunnen wijzen op de aankoop van hout op een houtmarkt, waar hout van verschillende regio’s en met verschillende veldata werd verzameld en enkele jaren werd gestockeerd vooraleer het werd verkocht. De bouw van de dakkap kan niet gestart zijn vóór 1282, maar is waarschijnlijk wel in dat jaar te situeren of kort erna.