erfgoedobject

Burgerhuis uit 1624

bouwkundig element
ID
29598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29598

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Wapenmakersstraat. Diephuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), eertijds gedateerd 1624 in cartouche: in 1623 krijgt Adriaan Wouters-Valyn de toelating gevel te bouwen in plaats van houten gevel, zie initialen "AWV" op consoles. 1890: ingang van houten 17de-eeuwse pui in de zijgevel verplaatst van links naar rechts, volgens de rechtstanden de oorspronkelijke plaats. 1921: versteviging aan de gevel.

Laatgotische verankerde bakstenen trapgevel (7 en 9 treden + topstuk), witbeschilderd boven pui. Begane grond met witstenen hoekblokken. Bovenverdieping in overstek op korfboogfries, steunend op kleine consoles. Verlaagde bovenvensters, zie doorbroken lijst, gevat in rondboognissen met afgeschuinde dagkanten en verrijkt met verfijnd maaswerk. Bewaard houtwerk onder meer T-ramen uit de 19de eeuw en pui.

Zijgevel: links houten stijl- en regelwerk onder brede ontlastingsboog. Kalven met pen-en-gat-verbinding ondersteund door houten consoles. Bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechts, twee vensters met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Gelijkaardig bovenvenster met oorspronkelijk kruiskozijn.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 74/1890.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 291.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de gevel staan een wapenschild en de letters A en W, en C en V. Ze verwijzen naar bakker Adriaan Wouters en zijn echtgenote Catherine Valeyn, die in 1624 de gevelaanpassing lieten uitvoeren. De cartouche met deze datering is opnieuw zichtbaar in het boogveld van het middelste bovenvenster.

  • Informatie van Chris Weymeis (september 2021).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis uit 1624 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.