Burgerhuis met trapgevels

Beschrijving

Verankerde bakstenen trapgevels (7 treden + topstuk) van drie + twee traveeën en twee bouwlagen, onder twee gelijklopende zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw. 1863: vervangen van kozijnconstructies door grote roedeverdeling en vervangen van spitsbogige kelderopening door beluikte. Huidig uitzicht resultaat van historiserende restauratie in 1924: onder meer opnieuw invoegen van natuurstenen kozijnconstructies als kruis- en bolkozijnen met glas in lood, en reconstrueren van de rechter spitsbogige kelderopening en rechter nis - een voorheen dichtgemetseld spitsboogvenster; Brugse travee, type I; boogvelden met gekoppelde spitsboogjes met driepassen. Centrale tudorboogdeur onder bolkozijn van 1924 ter vervanging van een getoogde deur die blijkbaar zelf een aanpassing was van een benedenvenster, zie deels afgeschuinde dagkanten. Geveltoppen met hijsbalkgat, links onder hijsbalk.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 74/1863, nr. 227/1924.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 293.