Burgerhuis gedateerd 1530

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Jaarcartouches 1530. Historiserende "Kunstige Herstelling" in 1937 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) en C. Reynaert (Leuven) met betrekking tot voor- en achterhuis : vervangen van luiken en 19de-eeuwse roedeverdeling door natuurstenen bol- en kruiskozijnen. Verankerde bakstenen trapgevel (7 trappen + topstuk) gemarkeerd door Brugse travee hier als variante op type III met middennis omgeven door twee smalle verticale nissen. Boogvelden en borstwering getypeerd door fraai maaswerk als driepas-, cirkel-, visblaas en lobmotieven. Twee kelderopeningen onder meer één beluikte in tudorboognis met maaswerk en één getraliede in rechthoekige nis met maaswerk.

Achtergevel van het achterhuis: verankerde bakstenen trapgevel (8 trappen + topstuk). Rechthoekige vensters in rondboognissen met afgeschuinde dagkanten en driepassen in het boogveld, voorheen afgesloten met luiken op de derde bouwlaag en als dusdanig bewaard en opgevat als bolkozijn in de geveltop. 1937: heropenen van de hoge blinde vensters van de tweede bouwlaag, herstellen van het maaswerk naar model van de bovenvensters en invoegen van stenen kruiskozijnen met glas-in-loodramen, ook op de derde bouwlaag; ook heropenen van de muuropeningen van de souterrainachtige eerste bouwlaag. Links twee bewaarde uitgebouwde privaten, waarvan bovenste wordt opgevangen door twee met koppen versierde consoles.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 3/1936, nr. 490/1937.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 295.