Stadswoning met achterhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk oude kern, zie beluikte kelderopening met in de stoep ingewerkte toegangstrap. In de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen. Witbeschilderde en bepleisterde gevel van verankerde baksteen boven de arduinen plint. Drie linker traveeën bekroond door getrapte top (8 treden + topstuk). Bewaard topvenster met afgeschuinde dagkanten. Voorts rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, doorgetrokken op tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in 18de-eeuwse omlijsting van arduin met 18de-eeuws steenhouwersmerk te identificeren met familie Moudron (?) (Arquennes); voorts getypeerd door verdiepte panelen en bovenlicht met kleine roedeverdeling.

Achterhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. 1897: optrekken met bouwlaag (zie bouwnaad) en aanbrengen van houten erker. Lijstgevel van verankerde rode baksteen; rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels en grosso modo bewaard houtwerk. Achtergevel: tuitgevel van verankerde rode baksteen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen, op tweede bouwlaag rechts ovale oculus en top met rondboognis. 19de-eeuws houtwerk, smeedijzeren windvaan.

• VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nr. 325, p. 21, 56, 671-672.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje