erfgoedobject

Classicistisch herenhuis met koetshuis

bouwkundig element
ID
29616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29616

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch herenhuis van negen + drie traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddaken. In 1787 gebouwd op plaats van de in 1781 gesloopte Sint-Walburgakerk. 1852: poorttravee wordt op gevelhoogte gebracht en op de begane grond opgesmukt met een arduinen omlijsting met typerende bloemmotieven in de zwikken, bovenlicht met ijzeren waaier; bepleisterde bovenbouw met rechthoekige vensters tussen verdiepte penanten; bijkomend entablement op de tweede bouwlaag. Later opgesplitst in twee woningen van respectievelijk drie en vijf traveeën. Koetshuis in de tuin.

Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven grijze plint. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met oren en neuten; persiennes op de begane grond. Verzorgd poort-, deur- en vensterhoutwerk; benedenvensters beluikt; op tweede bouwlaag met mooi uitgewerkte ijzeren leuning. Kroonlijst op klossen en boven poorttravee panelenfries. Eenvoudige verankerde bakstenen beschilderde zijgevel met daarop aansluitende tuinmuur.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 56/1852 en 211/1910.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 312.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch herenhuis met koetshuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29616 (Geraadpleegd op )