Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); U-vormige plattegrond. Volgens bouwvergunning van 1821: lijstgevel van dertien traveeën, onderbouw verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven muuropeningen, rechts poort met hoofdgestel op Dorische pilasters. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw zijn zes linker traveeën vervangen door eenvoudige bakstenen trap- en lijstgevel (nummer 15). Thans bepleisterde en lichtgrijsbeschilderde lijstgevel boven donkere plint. Belijnende puilijst. Rechthoekige deur en vensters in geprofileerde omlijsting; bovenvensters met gegroefde lekdrempelsconsoles; deur en vensters van de tweede bouwlaag onder rechte kroonlijst. Klassiek hoofdgestel met trigliefenfries en kroonlijst met afwisselend ruiten en klossen, laatst genoemde met puntmotief.

Interieur. Inkom in empirestijl met aansluitend trappenhuis met Engelse trap.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1821.