Laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Twijnstraat. Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Allure uit het vierde kwart van de 18de eeuw doch met oude kern uit 13de-14de eeuw, zie gemene muur van moefen met nummer 12. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1994 naar ontwerp van architecten F. Schaffrath (Gent), K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge). Lichtgroen beschilderde lijstgevel van baksteen boven de grijze plint met hoge beluikte kelderopening. Gebruik van arduin voor deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl en bordestrap; steenhouwersmerken te identificeren met familie Baudry (?) en P.C. Trigalet (Ecaussinnes en Arquennes). Voorts rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met oren en neuten. Bewaard 19de-eeuws houtwerk. Eenvoudige bakstenen zijpuntgevel met schoorsteenschacht; aansluitende tuinmuur en garagepoort.

Interieur. Volledig onderkelderd met eenvoudig bakstenen tongewelf. Begane grond. Trapzaal is toevoeging van 1939; middengang met marmeren vloer, rouge royal. Benedensalon aan straatzijde; heraankleding van midden 19de eeuw, zie schouw, dubbele deuren, plafondlijstwerk en rozet. Voorts 18de-eeuwse aankleding, zie trap op tweede bouwlaag met trappaal in Lodewijk XVI-stijl, op derde bouwlaag bekroond met koepel met kleine roedeverdeling; enkele kamers met marmeren schouwen; op de bovenverdieping aan straatzijde, kamer met sporen van alkoof.

• Dienst Monumetenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 5 juli 1993.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1565/1993.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 371/1939.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 313.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nr. 47, p. 18, 51, 157, 622; nr. 433, p. 22, 58, 157, 686.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje