Teksten van Samenstel van stadswoningen

Hoekpand ()

Nummer 16. Dit hoekpand bij de Twijnstraat heeft een verzorgde lijstgevel van 1837, die een typisch voorbeeld is van een laatclassicistische gevel. De gevel is opgebouwd volgens de gulden snede. De begane grond wordt getypeerd door imitatievoegen uitstralend boven de rondboogvensters. De deur en de vensters zijn voorzien van origineel, zeer verzorgd en zeldzaam schrijnwerk. De constructieve elementen verwijzen naar een oude kern. Het interieur is vrij sober aangekleed in empire- en rococostijl.

Het hoekpand bij de Twijnstraat is een enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. De gevel van 1837 vervangt een puntgevel van een diephuis. Enkel de achtergevel en constructieve elementen zijn getuigen van het vroegere pand. De verankerde bakstenen puntgevel is voorzien van een topvenster in rondboognis. De voorgevel is een scherm- en lijstgevel, bepleisterd en lichtgrijsbeschilderd boven een grijze plint. De begane grond is verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven de rondbogige muuropeningen waarvan de bovenlichten voorzien zijn van waaiervormige roedeverdeling. De begane grond wordt afgescheiden van de verdieping door kordon vormende lekdrempels. De gevel is opengewerkt met rechthoekige bovenvensters. Eenvoudig hoofdgestel met tandlijst. De muuropeningen zijn voorzien van grosso modo bewaard houtwerk onder meer de luiken op de begane grond. De zijgevel is een verankerde bakstenen lijstgevel met beluikte vensters en een brede korfboogpoort met afgeschuinde dagkanten.

Het pand bevat nog constructieve elementen die wijzen op een oude kern. Kelder met tongewelf. Op de begane grond en de verdieping bewaarde moerbalken, weliswaar bepleisterd. Enkel in de kamer op de verdieping achteraan vrijgelegd. Het dakgebinte was niet toegankelijk maar is vermoedelijk ouder. Op de begane grond eenvoudig aangekleed salon met bewaarde marmeren schouw. In de keuken een houten rococoschouwtje.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 313.
  • GILTE S., VANWALLEGHEM A., e.a., Stad Brugge, Oudste kern (Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen , 18na, 1999, p. 283-284).

Bron: Beschermingsdossier: DW002197

Stadswoningen ()

Nummer 16. Enkelhuis van drie traveeën + vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Gevel van 1837 ter vervanging puntgevel van diephuis zie bewaarde achterpuntgevel met topvenster in korfboognis. Laatclassicistische scherm- en lijstgevel, bepleisterd en lichtgrijsbeschilderd boven de grijze plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven de rondbogige muuropeningen; bovenlichten met waaiervormige roedeverdeling. Kordon vormende lekdrempels. Rechthoekige bovenvensters. Eenvoudig hoofdgestel met tandlijst. Grosso modo bewaard houtwerk onder meer luiken op begane grond.

Verankerde bakstenen zijgevel; beluikte vensters. Brede korfboogpoort met afgeschuinde dagkanten.

Nummer 18, links ervan, soortgelijk pand, doch met hogere bouwlagen, opklimmend tot het tweede-derde kwart van de 19de eeuw. Begane grond met imitatiebanden. Rechthoekige vensters, bovenvensters in geprofileerde omlijsting; op tweede bouwlaag kordon vormende lekdrempels en op de mezzanino gegroefde lekdrempelconsoles. Oorspronkelijk beluikt op begane grond. Kroonlijst op klossen.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje