is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Zwaan
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Zwaan
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige brouwerij "De Zwaan", zie 18de-eeuwse gevelsteen, bestaande uit twee panden met links poortgebouw. Nummer 4, diephuis van drie traveeën en twee onder zadeldak (Vlaamse pannen), met jaarankers "1671". In de loop van de 19de eeuw: aanpassingen aan de vensters onder meer vergroot op de tweede bouwlaag, zie speklagen ter hoogte van de vroegere boven- en onderdorpels. Doorgetrokken lateien en lekdrempels. Huidig uitzicht van 1880. Verankerde bakstenen, op basis van sporen roodbeschilderde trapgevel met gebruik van witsteen voor bolkozijnen op topverdieping en negblokken. Rondboogvormig zoldervenster in geblokte ontlastingsboog.
Interieur. Neo-Vlaams salon met eikenhouten lambrisering en deuren met friezen en mascarons; imposante schouw met beelden van onder meer Gambrinus en andere taferelen met betrekking tot brouwersleven, zie voormalige functie.
Links, nummer 3, twee oorspronkelijke trapgevels gesloopt in 1966 en herbouwd in neobarokke bouwtrant. Sinds 1992 samengevoegd met nummer 4, gerestaureerd naar ontwerp van architect R. Liekens (Keerbergen) - met betrekking tot de gevel, dakgebinten en vermelde schouw - en ingebruikgenomen door bankinstelling.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)