erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
29631
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29631

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien), van 1888-1889 naar ontwerp van architect B. Willems-Van Rie (Maldegem); consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1989 naar ontwerp van architect D. Sandra (Kortrijk) en Architectenburo Caron-Van Baelen (Turnhout) met onder meer postmodernistisch getinte pui met centrale ingang, zie inscriptie. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen onderbouw met voetenschraper. Belijnend balkon met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag en doorgetrokken lekdrempels op de derde. Anderzijds, per register, ordonnerende geblokte hoekpilasters, op de begane grond uitlopend op zware consoles onder de postamenten van de balkonplaat; middenvenster van de tweede bouwlaag in een aedicula met gecanneleerde composiete pilasters en gebogen fronton boven het doorlopende gekorniste hoofdgestel. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting. Kroonlijst op klossen en tandlijst. Neoclassicistische dakkapel eveneens uitgewerkt als aedicula onder driehoekig fronton met bolbekroning.

Interieur. In de achterkamer, op begane grond, neorenaissanceschouw, eikenhouten lambriseringen en beschilderde wandbespanning met voorstelling van historische figuren door F. van Acker.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2271/1987.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 81/1889.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 176-177.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29631 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.