School en schoolmeesterswoning

Beschrijving

Voormalige jongensschool (nummer 67) en schoolmeesterswoning (nummer 65), heden onder meer ingericht als bibliotheek. Gedenkplaten op nummer 67, "Arch. L. Blomme Prov. bouwmeester MDCCCLXXIV" en "Arch. Ed. Careels Prov. bouwmeester MDCCCCV" verwijzend naar de bouw van de gelijkvloerse verdieping (1874) en de uitbreiding met een bovenverdieping (1905). Complex van vier + acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevels met plint en puilijst van arduin, decoratieve baksteenfriezen en getoogde muuropeningen. Traveeën van schoolgebouw gemarkeerd door lisenen, onderling verbonden door de omlopende druiplijsten. Achteraan aansluitende speelplaatsen en latere schoolvleugels.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Plannen 26, Putte, dossier 10 (plan van L. Blomme van 1903), dossiers 13 en 15 (identieke plannen van E. Careels van 1901 en 1903).

Auteurs: Steyaert, Rita