erfgoedobject

Huis De Papegaai

bouwkundig element
ID
29645
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29645

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De Papegaai", zie verweerde gevelsteen tussen beide panden. Samenstel van twee diephuizen, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken, uit de 17de eeuw, onder meer rechter gevel van 1634 in plaats van houten gevel. Circa 1972: sloop van het gebouw met uitzondering van de gevels: historiserende restauratie naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge) door invoegen van de twee korfboogpoorten in de linkergevel en een dito deur in de rechtergevel, in plaats van een venster met behoud van het bovendeel als bovenlicht (bolkozijn); voorts inbrengen van kruiskozijnen, en de indeling volgens Brugse travee, type I in linkergevel en het maaswerk zijn naar sporen hersteld. Overkragende bovenverdieping geritmeerd door Brugse travee, type I, opgevangen door sierlijke, met fijne driepassen verrijkte accoladebogen ingewerkt tussen de penanten en steunend op consoles met Ionisch kapiteel en dierenkop onder de gekorniste eierlijst van natuursteen; driezijdige console met mascarons onder de bredere penant tussen de linker en rechter gevel. Beluikte zolderopening in de linker gevel.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 328-329.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Papegaai [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29645 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.