Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder zadeldaken, met 18de-eeuwse kern, gevel uit 19de eeuw en aanpassingen onder meer in 1871 omvorming van rondboogpoort naar rechthoek en in 1934 omvormen van rondboogvensters op begane grond tot huidig uitzicht. 1978: aanpassingswerken voor nieuwe functie naar ontwerp van architect R. De Budt (Kortrijk). Laatclassicistische bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met uiterst rerchts bredere poorttravee. Geprofileerde rechthoekige openingen op doorlopende lekdrempels. Kroonlijst op klossen.

Interieur. Volledig onderkelderd door drie graatgewelven, vermoedelijk van oudere 18de eeuwse(?)-constructie. Op begane grond, twee grote salons uit derde kwart 19de eeuw.

Aan tuinzijde, twee dwarsvleugels onder meer met zuidgevel van drie traveeën waarvan twee voorzien van vensters met vlakke omlijstingen met oren en neuten.

Interieur. Links, op bovenverdieping aan tuinzijde, salon met muurbekleding in Lodewijk XVI-stijl. Rechts, schaar- en nokgebint met telmerken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 80/1871, nr. 614/1934, nr. 1344/1978.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje