Afspanning Hillebrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Hillebrug

Beschrijving

Voormalige afspanning "Hillebrug", tevens een voorbeeld van de in de regio minder voorkomende hoeven met losstaande bestanddelen.

Deze van oudsher belangrijke site is ingeplant nabij de eertijds druk bevaren Grote Nete met talrijke aanlegplaatsen. De Nete vormt hier trouwens de grens met Itegem en Bevel.

Begin 14de eeuw is er sprake van een watermolen gebouwd door de toenmalige Heren van Itegem, die de afspanning en watermolen afstonden aan de abdij van Rozendaal, zie Sint-Katelijne-Waver Rozendaal. De molen lag ongeveer 125 meter achter de afspanning.

Volgens J.B. Stockmans was de "Hillebrug" in de 14de eeuw een bevolkte wijk met drukbezochte herberg en watermolen. Deze wijk viel onder de parochie Itegem, maar sloot in werkelijkheid meer aan bij Bevel. Door de opkomst van de spoorwegen in de 19de eeuw ging de kleine haven teloor.

Verankerde bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een centraal gekasseid erf: woning ten noordoosten, stal en wagenhuis ten westen en schuur ten zuidoosten.

Witgeschilderd L-vormig woongedeelte onder haakse zadeldaken, opklimmend tot de 18de eeuw. Aan straatzijde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met dakvenster (nok parallel aan de straat, pannen) en gelegen beneden het huidige straatniveau. Beluikte, deels betraliede rechthoekige vensters onder arduinen latei. Dito deur. Interieur met bewaarde haard, deels van gesinterde baksteen, moosbank en arduinen pomp met wortelmotief. Haaks aanbouwsel van twee bouwlagen, overigens met gelijkaardig uitzicht.

Schuur onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), verkleind met één travee en voorzien van deels vernieuwde buitenmuren; graffiti op de poort opklimmend tot 1802.

Wagenhuis met aansluitende stal (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gemarkeerd door lange ankers en gietijzeren zuiltjes.

• Gegevens verstrekt door de heer Vic Naets, eigenaar.