erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID
29652
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29652

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gevel met 17de-eeuwse kern doch "Kunstige Herstelling" van 1931 naar ontwerp van architecten J. en L. Viérin (Brugge) waarbij gevel volledig is herbouwd onder meer met gebruik Euvillesteen en hardsteen van Ecaussines. Uitkragende rondboogfries en rondbogige bovenvensters met reliëfs in het boogveld, vermoedelijk door beeldhouwer M. Poppe (Brugge) met afbeelding van de Zeven Dagen van de Week: Phaëton op zijn wagen met paarden (zondag), Zeus met geiten; (donderdag), Mercurius met hanen (woensdag), Diana met herten (maandag), Venus met duiven (vrijdag), Saturnus met draken (zaterdag) en Mars met paarden (dinsdag). Glas in lood in de bovenlichten van de kruiskozijnen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1/1931.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29652 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.