Teksten van Eenheidsbebouwing met hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Eenheidsbebouwing met hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd ()

Eenheidsbebouwing van respectievelijk vijf traveeën en van drie traveeën, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën, en drie bouwlagen, ontstaan vanuit het stilistisch streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing bij de heraanleg van de zuidelijke helft van de Geldmuntstraat in 1859. Het hoekcomplex is ontworpen door de toenmalige stadsarchitect Jean-Brunon Rudd (1792-1870) en illustreert duidelijk zijn voorkeur voor het neoclassicisme.

De gevel van het beeldbepalende hoekhuis op de spitse hoek van de Geldmunt- en de Sint-Amandsstraat onderging in 1985-1986 een historiserende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect E. Van Biervliet, op basis van de oorspronkelijke plannen van architect J.B. Rudd, waarbij onder meer voor de eerste maal in Brugge veel aandacht ging naar een gepaste kleurstelling. Ook de winkelpui werd naar het oorspronkelijke ontwerp van Rudd teruggebracht. Voorts werd het pleisterwerk hersteld. De architect won met deze restauratie de "Eerste Prijs van de Vereniging van de Historische Steden van België".

Het hoekcomplex heeft een bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel waarvan verschillende onderdelen (pilasters en sokkels van de begane grond) van arduin zijn. De bovenverdieping wordt geritmeerd door pilasters. De venstertraveeën zijn oplopend  in het dakvenster met in- en uitzwenkende of klokvormige belijning of onder driehoekige frontonbekroning met bij het hoekhuis gereconstrueerde bolspitsen van koper. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met oren; doorgetrokken lekdrempels en onder meer gietijzeren balkon- en vensterleuningen. Behouden 19de-eeuws houtwerk met afgeronde hoeken. Eenvoudig, gekornist hoofdgestel op uitgewerkte consoles van terracotta, zie ook dito balusters van zoldervensters. Omlopende winkelpui met geblokte pilasters van arduin; afwisselend rechthoekige en rondbogige uitstalramen. Nummers 39-41 met recentere puien.

Het hoekhuis bevat geen noemenswaardige interieurelementen.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

• CONSTANDT L. (ed.) 1988: Stenen herleven. 111 jaar kunstige herstellingen in Brugge. 1877-1988, Brugge, 194-195.
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel – Turnhout, 71 en 296.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd (Geldmuntstraat 43, Sint-Amandsstraat 46) ()

Dit vrij imposante pand, dat beeldbepalend is gesitueerd op de spitse hoek van de Geldmunt- en de Sint-Amandsstraat, is ontworpen in 1859 door de Brugse stadsarchitect J.-B. Rudd. Deze liet toen een vrij grondige heraanleg van de zuidelijke helft van de Geldmuntstraat uitvoeren. De neoclassicistische gevel onderging in 1985-1986 een historiserende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect E. Van Biervliet waarbij onder meer voor de eerste maal in Brugge veel aandacht ging naar een gepaste kleurstelling. Ook de winkelpui werd naar het oorspronkelijke ontwerp van Rudd teruggebracht.

Dit hoekpand bij de Geldmuntstraat is ontstaan door het stilistisch streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing bij de heraanleg van de Geldmuntstraat in 1859. Het pand is ontworpen door de toenmalige stadsarchitect Jean-Brunon Rudd (1792-1870) en illustreert duidelijk zijn voorkeur voor het neoclassicisme.

Het pand onderging een historiserende "Kunstige Herstelling" in 1985-1986 naar een ontwerp van de Brugse architect Erik Van Biervliet. Toen werd op basis van de oorspronkelijke plannen van Rudd o.m. de winkelpui gereconstrueerd. Voorts werd het pleisterwerk hersteld en is met respect voor de gebruikte materialen een kleurstelling uitgevoerd. De architect won met deze restauratie de "Eerste Prijs van de Vereniging van de Historische Steden van België".

Het pand heeft een bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel waarvan verschillende onderdelen (pilasters en sokkels van de begane grond) van arduin zijn. De bovenverdieping wordt geritmeerd door pilasters. De venstertraveeën zijn oplopend  in het dakvenster met in- en uitzwenkende of klokvormige belijning of onder driehoekige frontonbekroning met gereconstrueerde bolspitsen van koper. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met oren; doorgetrokken lekdrempels en o.m. gietijzeren balkon- en vensterleuningen. Behouden negentiende-eeuws houtwerk met afgeronde hoeken. Eenvoudig, gekornist hoofdgestel op uitgewerkte consoles van terracotta cf. ook dito balusters van zoldervensters. Omlopende winkelpui met geblokte pilasters van arduin; afwisselend rechthoekige en rondbogige uitstalramen.

Het pand bevat geen noemenswaardige interieurelementen.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 6.

Eenheidsbebouwing ()

Bouwblok van drie bouwlagen, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Deel uitmakend van een bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat, net als Geldmuntstraat nummer 17, naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). Behoort stilistisch tot het streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing met inbegrip van de hoekpanden aan de Geldmunstraat.

Eclectische eenheidsbebouwing van respectievelijk vijf traveeën en van drie traveeën + één afgeschuinde hoektravee + twee traveeën.

Nummer 43, Sint-Amandsstraat nummer 46: historiserende "Kunstige Herstelling" in 1985-1986 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge) op basis van oorspronkelijke plannen van architect J.B. Rudd (Brugge) onder meer met betrekking tot de winkelpui; kleurstelling met respect voor gebruikte materialen. Lijstgevel op bovenverdieping geritmeerd door pilasters; venstertravee onder meer oplopend in dakvenster met in- en uitzwenkende of klokvormige belijning of onder driehoekige frontonbekroning; Sint-Amandsstraat nummer 46 met gereconstrueerde bolspitsen van koper. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met oren; doorgetrokken lekdrempels; onder meer gietijzeren balkon- en vensterleuningen. Behouden 19de-eeuws houtwerk met afgeronde hoeken. Eenvoudig, gekornist hoofdgestel op uitgewerkte consoles van terracotta, zie ook dito balusters van zoldervensters. Omlopende winkelpui met geblokte pilasters van arduin; rechthoekige en rondbogige uitstalramen.

Nummers 39-41: recentere puien.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, 2088/1985.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, 44/1860; Nota.
  • CONSTANDT L. (ed), BEERNAERT B., DUCHEYNE F., ESTHER J.P., GOEGEBUER S., RONSE P. & STRUYE M. 1988: Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, Brugge, 12, 194-195.