Huis De Oude Wolf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Oude Wolf

Beschrijving

Zogenaamd "De oude Wolf", zie opschrift en voorstelling in het boogveld van het topvenster. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuwse trapgevel met in de loop van de 19de eeuw aangepaste kruisvensters van de tweede bouwlaag, zie resterende muurbanden ter hoogte van de voorheen onderling verbonden dorpels van zandsteen. Consoliderende restauratie in 1926. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met barokinslag, zie sporen van overkragende bovenbouw op drie tudorboognissen op consoles en plastische behandeling van de zandstenen bas-reliëfs met uitbeelding van de goddelijke deugden die de timpanen van de bovenvensters verrijken. Voorts gebruik van zandsteen voor het bolkozijn in de top, voor de negblokken met kwartholle dagkanten van rechthoekige boven- en topvensters en voor de aanzet- en sluitstenen van hun ontlastingsbogen. Drie oculi onder korte waterlijst in de geveltop.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 113/1926.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 338. (onder nr. 19).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje